Vörös érdestinóru (Leccinum albostipitatum)

Legfontosabb jellemzői:
- Narancsvöröses kalap, a szélén túlnyúló kalapbőr
- Sokáig fehéres, nyomásra vörösödő, szürkülő pórusok
- Fehéres, barnásvöröses pikkelyek a tönkön
- Tönk alján kékeszöld foltosodás
- Fehér, vágáskor szürkéslilásan színeződő hús
- Kizárólag nyárfa, főként rezgő nyár alatt nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a vörös érdestinóru? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/4. Kalap
Narancsvöröses színű; kezdetben a tönkkel azonos szélességű és félgömb alakú, majd nagyra növő és domború, idősen sem kiterülő kalap. Felülete finoman nemezes, idővel sima; bőre a kalap szélén túlnő.
2/4. Termőréteg
Sokáig fehéres, idősen halvány szürkésbarnás színű, szűk pórusú, a tönk előtt árokkal felkanyarodó csöves termőréteg. Nyomásra kissé vörösödik, majd szürkül.
3/4. Tönk
Fehér alapszínű, felületét sokáig fehéres, majd idősen barnásvöröses pikkelyek borítják; a tönk alján gyakran kékeszöld foltosodás is megfigyelhető. Alakja nyúlánk, hengeres vagy lefelé kissé szélesedő.
4/4. Hús
Vastag, fiatalon kemény, majd a kalapban puha, a tönkben szívós, rostos; színe fehér, de vágáskor szürkéslilásra, idővel akár feketésre színeződik.
Előfordulás
Mikor és hol teremhet vörös érdestinóru? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Jellemzően júniustól novemberig fordul elő.
Élőhely
Lomberdőben, jellemzően a világosabb részeken, kizárólag nyárfákkal nő, meglehetősen ritka faj.

Kedvelt fái
Kizárólag nyárfa, elsősorban rezgő nyár alatt fordul elő.

Életmód és ökológiai szerep
Gyökérkapcsolt.
Ehetőség
A vörös érdestinóru feltételesen ehető; árusítható.
A fogyasztás feltétele: 20 perces hőkezelés után fogyasztható.
Méreganyag: hőlabilis vegyületek.
A mérgezés tünetei: gyomor- és bélpanaszok ("gasztrointesztinális" tünetek).
Fiatalon jóízű.
A fogyasztásra szánt gombát mindig vizsgáltassuk be szakellenőrrel, oldalunk használata ezt nem helyettesíti!
Hasonló fajok
A vörös érdestinóru elsősorban az alábbi fajokkal téveszthető össze:
Gombahatározás tulajdonságok alapján
A szóba jöhető fajok leszűkítéséhez használd egyedi fejlesztésű interaktív gombahatározó oldalunkat! Segítségével kiválaszthatod a keresett tulajdonságokat (pl. jelenleg termő, lomberdei, sárga lemezű gombák) és megtekintheted a választott tulajdonságoknak megfelelő, oldalunkon elérhető gombafajokat!

Szűrj a gombák tulajdonságai alapján és fedezd fel a hasonló kinézetű gombafajokat!
Vörös érdestinóru fényképek
Minél jobban ismerjük az adott gombafajra jellemző alaki változatosságot és élőhelyi sajátosságokat, annál nagyobb eséllyel tudjuk felismerni akár még az atipikus példányokat is. Galériánk célja ennek támogatása. Továbbá az itt megjelenő fényképekkel találkozhatsz a gombás játék-ban is, amennyiben gyakorolni szeretnéd a gombafajok felismerését.
Nagyításhoz kattints bármelyik fotóra!


































