Nyírfa-tapló (Fomitopsis betulina)

Legfontosabb jellemzői:
- Barnás színű, pata alakú, tompa élű kalap
- Felszakadozó, nemezes, vékony kalapbőr
- Szűk, fehér pórusok
- Tönk nincs, vagy csökevényes
- Kellemes illatú, puha, rugalmas hús
- Kizárólag nyírfán nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a nyírfa-tapló? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/4. Kalap
Kezdetben szürkésfehér színű és gömbszerű, majd növekedve hamar barnás, szürkésbarna; oldalt álló, félkör, pata alakú kalap. Nemezes tapintású, sima felületű, nagyon vékony kalapbőre gyakran felhasadozik, alatta a hús puha, fehér. Kalapszéle tompa, kerek és aláhajló, ránő a termőrétegre.
2/4. Termőréteg
Sokáig fehér, majd idősen világos sárgásbarnás színű; szűk, kerekded pórusok; csöves termőrétege kb. 1 cm vastag, a kalapról viszonylag könnyen leválasztható.
3/4. Tönk
Tönkje nincs, vagy nagyon rövid és csökevényes, kalapszínű.
4/4. Hús
Vastag, fehér, fiatalon puha, rugalmas, szivacsos, idősen szívós, parafaszerű hús. Kellemes, enyhe gombaillatú, íze keserű.
Előfordulás
Mikor és hol teremhet nyírfa-tapló? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Egész évben megtalálható.
Élőhely
Elhalt nyírfák álló vagy fekvő törzsén, ritkábban a még élő, de legyengült fákon is nő. Egyéves faj, főként nyáron és ősszel fejleszt termőtestet, ami azonban még a következő évben is megtalálhat ó. A megfelelő gazdafa jelenléte esetén városban is előfordulhat.

Kedvelt fái
Kizárólag nyír anyagán nő.

Életmód és ökológiai szerep
Korhadékbontó szaprotróf és parazita (barnakorhasztó).
Ehetőség
A nyírfa-tapló nem ehető.
Étkezésre nem ajánlott, ugyanakkor igen sokoldalúan használható gombafaj, számos tudományosan igazolt, pozitív élettani hatással. Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antibakteriális, fertőtlenítő, vírusölő, vérzéscsillapító és tumorellenes hatást is kimutattak belőle. A kalaphúsról leválasztott csöves termőrétegét régebben vérzéscsillapító és fertőtlenítő sebtapaszként, szárítás után kések élezéséhez és polírozáshoz; míg sokáig égő termőtestét tűzgyújtáshoz, valamint a láng őrzésére és továbbadására is használták. Erdélyben tradicionálisan dísztárgyakat, ajándéktárgyakat készítenek belőle (csakúgy, mint a bükkfa-taplóból). Sokoldalú felhasználhatósága és gyógyhatása évezredek óta ismeretes: az 5300 éves, a tiroli hegyekben gleccserbe fagyva megőrződött és túrázók által 1991-ben, Ausztria és Olaszország határán megtalált "Ötzi" a jégember is magával hordta. Manapság leginkább gyógyhatású teát készítenek belőle, például vékony szeletekre vágva alaposan kiszárítják, majd a száraz szeleteket forró, de nem lobogó vízben 15 percig főzik, végül mézzel, vagy teafilterrel ízesítve fogyasztják. Én magam is kipróbáltam, de a bőséges méz ellenére is igen keserű volt.
Hasonló fajok
A nyírfa-tapló elsősorban az alábbi fajokkal téveszthető össze:







