Sárgatejű kígyógomba (Mycena crocata)

Legfontosabb jellemzői:
- Szürkésbarnás, kúpos, bordás szélű kalap
- Fehéres, ritkán álló, tönkhöz nőtt lemezek
- Élénk narancsos tejnedv, melytől a lemezek, a tönk és a kalap is foltosodik
- Sárgás, narancsos, lefelé vöröses tönk
- Vékony, puha, törékeny hús
- Lomberdőben, főként bükkösökben nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a sárgatejű kígyógomba? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/5. Kalap
Szürkésbarnás, olívszürkés, sárgásszürkés, a széle felé világosabb színű; tejnedvétől gyakran már a termőhelyén jellegzetesen sáfránysárgás vagy narancsos foltokkal tarkított, bordázott szélű kalap. Alakja harangszerű, kúposan domború, közepén kissé púpos lehet.
2/5. Termőréteg
Fehéres, sérülésre a tejnedvétől jellegzetesen, narancssárgán foltosodó; kissé ritkán álló, tönkhöz nőtt lemezek.


