Nagyspórás csiperke (Agaricus crocodilinus)

Legfontosabb jellemzői:
- Nagy termetű; fehéres, pikkelykés kalap
- Sűrű, szabadon álló, csak fiatalon fehéres, később halvány szürkésrózsás, sötétbarnás lemezek
- Fejlett, hártyás, lelógó, nagy gallér
- A gallér felett rózsaszínes és sima, alatta fehér és pelyhes felületű tönk
- Kellemes mandulaillatú
- Legelőkön, réteken, füves helyeken nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a nagyspórás csiperke? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/5. Kalap
Fehéres színű, finoman pikkelykés felületű, de idős korban sima is lehet, száraz időben pedig repedezhet. Alakja fiatalon tojásdad, majd félgömbszerű, domború, végül kiterülő. Idősen vagy dörzsölésre lassan, enyhén sárgul, különösen a kalapszél közelében.
2/5. Termőréteg
Fiatalon fehéresszürke, majd halvány szürkésrózsaszín, piszkos hússzínű, végül csokoládébarna; sűrűn és szabadon álló, vékony, keskeny lemezek.
3/5. Tönk
Hengeres vagy lefelé szélesedő, alján kissé bunkós tönk; gallérja felett rózsaszínes és csupasz, míg a gallér alatt fehéres színű és pelyhes, pikkelykés, melyek gyakran övekbe rendeződnek.
4/5. Gallér
Fehér színű, fejlett, hártyás, lelógó gallér. Alsó felülete fogaskerékszerűen mintázott, mely elsősorban a fiatal példányoknál figyelhető meg, ahol még nem vagy csak nemrég szakadt el a lemezeket védő részleges burok.
5/5. Hús
Enyhe, de kellemes mandula- vagy ánizsillata van; húsa vastag és kemény; fehéres színű. Elvágva nem színeződik vagy a tönkben halvány barnásrózsásra változhat, különösen a tönk aljában és a rágásnyomokban.
Előfordulás
Mikor és hol teremhet nagyspórás csiperke? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Jellemzően májustól októberig fordul elő.
Élőhely
Legelőkön, réteken, füves erdőszéleken; leggyakrabban kis csoportokban vagy boszorkánykörben, néha egyenként is nő.

Életmód és ökológiai szerep
Talajlakó szaprotróf.
Ehetőség
A nagyspórás csiperke ehető; árusítható.
Kellemes ízű, a bolti csiperkékhez hasonlóan felhasználható.
A fogyasztásra szánt gombát mindig vizsgáltassuk be szakellenőrrel, oldalunk használata ezt nem helyettesíti!
Hasonló fajok
A nagyspórás csiperke elsősorban az alábbi fajokkal téveszthető össze:
- Mezei csiperke?- Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk. 
- Ligeti csiperke?- Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk. 
- Erdőszéli csiperke- (Agaricus arvensis)  - ehető 
- Karbolszagú csiperke- (Agaricus xanthodermus)  - mérgező 
- Sziki csiperke- (Agaricus bernardii)  - ehető 
- Tejpereszke?- Erről a fajról egyelőre nincs fényképünk. 
- Fehér tarlógomba- (Leucoagaricus leucothites)  - ehető 
- Fehér galóca- (Amanita verna)  - halálosan mérgező 
- Gyilkos galóca- (Amanita phalloides)  - halálosan mérgező 
Gombahatározás tulajdonságok alapján
A szóba jöhető fajok leszűkítéséhez használd egyedi fejlesztésű interaktív gombahatározó oldalunkat! Segítségével kiválaszthatod a keresett tulajdonságokat (pl. jelenleg termő, lomberdei, sárga lemezű gombák) és megtekintheted a választott tulajdonságoknak megfelelő, oldalunkon elérhető gombafajokat!

Szűrj a gombák tulajdonságai alapján és fedezd fel a hasonló kinézetű gombafajokat!
Nagyspórás csiperke fényképek
Minél jobban ismerjük az adott gombafajra jellemző alaki változatosságot és élőhelyi sajátosságokat, annál nagyobb eséllyel tudjuk felismerni akár még az atipikus példányokat is. Galériánk célja ennek támogatása. Továbbá az itt megjelenő fényképekkel találkozhatsz a gombás játék-ban is, amennyiben gyakorolni szeretnéd a gombafajok felismerését.
Nagyításhoz kattints bármelyik fotóra!





















