Fehértejű keserűgomba (Lactifluus piperatus)

Legfontosabb jellemzői:
- Egységesen fehér (esetleg okkerfoltos) kalap, lemezek és tönk
- Sima felületű, bemélyedő közepű kalap
- Nagyon sűrű, kissé lefutó, keskeny lemezek
- Bőséges, fehér, nem színeződő, csípős tejnedv
- Kemény, pattanva törő, csípős hús
- Lomberdőben nő, melegkedvelő és szárazságtűrő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel a fehértejű keserűgomba? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/5. Kalap
Fehéres színű, okkeresen foltosodó, csupasz és száraz felületű kalap. Alakja kezdetben domború, közepén már fiatalon is bemélyedő, idősen tölcséresedő; sokáig aláhajló szélű. Száraz időben a kalap felülete felrepedezhet.
2/5. Termőréteg
Fehéres, krémszínű, idősen kissé okkerfoltos; nagyon sűrűn álló, keskeny; tönkhöz nőtt vagy kissé lefutó lemezek.