Ízletes csiperke (Agaricus bitorquis)

Legfontosabb jellemzői:
- Földes felületű, fehéres színű, vastag húsú kalap
- Sűrű, fiatalon rózsaszín, később sötétbarna lemezek
- Fehéres színű, hengeres, vaskos tönk
- Felfelé álló, kettős gallér; alsó része földes
- Vastag, kemény, nem színeződő hús
- Bolygatott helyeken, városban, útszélen, parkokban nő
Határozóbélyegek
Miről ismerhető fel az ízletes csiperke? Figyeljük meg az alábbi, rá jellemző tulajdonságokat!
Gombahatározásnál tartsuk szem előtt, hogy az egyes példányok megjelenése még az adott fajon belül is igen változatos lehet. Soha ne támaszkodjunk kizárólag a képekre és a vizuális összhatásra, hanem vegyük sorra a legfontosabb határozóbélyegek leírásait!
1/5. Kalap
Földes felületű; fehéres színű, esetleg rozsdafoltos; domborúból ellaposodó, közepén kissé bemélyedő kalap.
2/5. Termőréteg
Sűrű, szabadon álló; fiatalon rózsaszín, majd csokoládébarna, feketésbarna lemezek.
3/5. Tönk
Fehéres színű; többé-kevésbé sima felületű; hengeres, vaskos, alján kissé kihegyesedő tönk.
4/5. Gallér
Fehéres színű, felfelé álló, kettős gallér, amiből az alsó gallér földes és bocskorszerű.
5/5. Hús
Kellemes gombaillatú; vastag és nagyon kemény; fehéres színű, nem színeződő (esetleg lassan, nagyon enyhén vörösödő) hús.
Előfordulás
Mikor és hol teremhet ízletes csiperke? Ezen tulajdonságok a keresést és a határozást egyaránt segítik.
Válaszoljuk meg ezeket a kérdéseket: Melyik hónapban találtuk? Milyen élőhelyen volt; lomberdőben, fenyvesben, füves területen, esetleg városban? Hol nőtt; talajon, holt faanyagon, esetleg élő fán? Ha voltak fák a közelben, pontosan milyen fafajták voltak?
Termőidő
Jellemzően áprilistól novemberig fordul elő.
Élőhely
Bolygatott helyeken, városban, útszélen, parkokban nő.